Mesto Ujjain v indijski državi Madhya Pradeš bo od sredine aprila do sredine maja letos gostilo festival Simhastha Kumbha Mela.

Po indijski tradiciji Ujjain ni običajno mesto, temveč sveto mesto starodavne dediščine Mokshadayini (Mokshadayini je božanska mati). Poleg tega je Ujjain mesto, močno prisotno v poeziji velikega indijskega pesnika Kulguru Kavi Kalidasa.

Mesto Ujjain v indijski državi Madhya Pradeš bo od sredine aprila do sredine maja letos, gostilo festival Simhastha Kumbha Mela.

Po indijski tradiciji Ujjain ni običajno mesto, temveč sveto mesto starodavne dediščine Mokshadayini (Mokshadayini je božanska mati). Poleg tega je Ujjain mesto, močno prisotno v poeziji velikega indijskega pesnika Kulguru Kavi Kalidasa.

V svetem spisu Skanda Purana je Ujjain opisan kot „pratikalpa“, kar pomeni "začetek stvarjenja" in nakazuje njegov starodavni izvor. Omenjen je na številnih mestih v Vedah in Upanišadah in je izjemno pomemben za kulturo in tradicijo Indije.

V času Mahabharate, ko je bila Indija na vrhuncu svoje slave in moči, je bil Ujjain – mesto mokše – ključnega pomena in je imelo tudi univerzo. Omenjeno je v starodavni literaturi in delih velikih pisateljev, kot so Kalidas, Baana, Vyaas, Śūdrak, Bhavabhuti, Vilhan, Amrsing in Parigupta. Za verski pomen mesta obstajajo številni razlogi. Prav tako velja, da je Ujjain najsvetejše mesto od “Sedmih mest osvoboditve” (Sapta Moksha Puri). To so znana romarska mesta, kjer se človek lahko osvobodi svojega posvetnega potovanja.

श्मशान उर्वरक्षेत्रं पीठं तु वनमेव च । पञ्च्येकै न लभ्यन्‍ते महाकाल वनादृते ॥

śmaśāna urvarakṣetraṃ pīṭhaṃ tu vanameva ca ।

pañcyekai na labhyan‍te mahākāla vanādṛte ॥

Pomen stihov: Mahakala Vana (gozd Boga Šive) je sveto mesto, kjer se spoji pet najmogočnejših stvari na svetu in to se zgodi edino v Ujjainu. Vsa sveta romarska mesta obstajajo v Avantikapuriju ali Mahakal Vaniju (druga imena Ujjaina).

Pravijo, da Ujjain leži na posebnem mestu na Zemlji, kjer so grehi obsojeni na propad, na mestu, kjer živi bog in kjer bo tudi smrt prejela odrešitev (mokšo). Velja, da je tu moč dobiti blagoslov posebnih aspektov božanske matere Harsiddhi (drugo ime Parvati, kar dobesedno pomeni tisti, ki je dosegel Šivo) in Matrike.

Izmed vseh štirih festivalov Kumbha Mela se le ta v Ujjainu imenuje Simhastha Kumbha Mela. Izraz “Simhasta” se nanaša na položaj Jupitra v ozvezju Leva (simha pomeni lev) v mesecu Vaishakh (april/maj). Tisti, ki so predani duhovnemu razvoju verjamejo, da je mogoče doseči razsvetljenje s tem, da le pet dni v mesecu Vaishakh preživijo v Ujainu in da je to enako, kot če bi živeli več milijonov let v mestu Kashi (Varanasi).

Kumbha Mela se odvije na obalah reke Shipra v Ujjainu vsakih 12 let. Kot na drugih svetih mestih Kumbh, se bodo tudi tokrat obredi začeli na dan polne lune 22. aprila. Praznovanje in ceremonije se bodo nadaljevale do naslednjega dne polne lune, ki bo 21. maja 2016.

Mahakaleshwar-temple-Ujjain-2