Asane

 DSC0009 pop small

Asana je sanskrtska beseda. Pomeni telesni položaj, v katerem dlje časa sproščeno vztrajate.

Asane učinkujejo na mišice, sklepe, dihanje, srce, ožilje, živčni in limfni sistem, vse organe in žleze, tudi na duševnost, duh in čakre (energijske centre). To so psihosomatske vaje, ki krepijo živčni sistem in usklajajo njegovo delovanje ter utrjujejo duševno stanje. Vadba asan pomirja, umirja duh, sprošča in vzbuja občutek notranje svobode in notranjega miru.

Sistem Joga v vsakdanjem življenju je zasnovan tako, da s preprostimi in pripravljalnimi vajami postopno pripravlja telo na zahtevne, težje asane. Na začetku in koncu vsake vadbe, tudi med njo, se sproščamo. S tehnikami sproščanja ostrimo zavest o svojem telesu. Če želimo pravilno izvajati asane in občutiti njihovo učinkovanje, se moramo duševno in telesno sprostiti.

 DSC0015 pop smallPri asanah je pomembno tudi dihanje. Če je usklajeno s telesnim gibanjem, je izvajanje asane skladno – krvni obtok in presnova sta pospešena, dihanje je poglobljeno in vpliva tudi na sproščanje mišic.

Večina ljudi diha površno in plitvo. Pri Jogi v vsakdanjem življenju vadimo popolno jogijsko dihanje, ki omogoča zadostno, pravilno presnovo. Će redno vadimo, se navadimo pravilno dihati. Počasno, pogljobljeno dihanje pospešuje krvni obtok, povečuje telesno pripravljenost, izboljšuje počutje ter utrjuje duševno ravnovesje.

 DSC0027 POPRazlika med asanami in gimanstiko je v tem, da telovadne vaje izvajate hitro, asane pa počasi in zavestno. Ni pomembno število izvedenih asan, temveč kakovost izvajanja. Pred in med vadbo ter po njej se morate telesno in duševno sprostiti. Smisel in cilj asan ni pretvarjanje napetosti ali nakopičene energije v gibanje, temveč usklajanje telesa in duha z zavestnim zaznavanjem telesnih in duševnih procesov, zavestnim gibanje in sproščanjem. Po vadbi asan in sproščanju telo ni utrujeno ali izčrpano. Prav nasprotno, počutimo se sveže, regenerirano, spočito in napolnjeni z energijo.