Joga daje možnost, da spremenimo stanje sveta

Mir se začne v srcu vsakega posameznika. Za doseganje miru v našem svetu moramo najprej odkriti, da je njegov vir v vsakem od nas in da se vsaka od naših misli manifestira na določen način nekem času, glede na zakon karme – žanjemo, kar sejemo. Torej je prvi korak, da spremenimo svet, sprememba samega sebe.

Z redno joga sadhano prebudimo energijske centre v telesu, ki skladiščijo in proizvajajo vse negativne in pozitivne izkušnje v življenju. Da bi obvladali sebe, moramo najprej obvladati te energetske centre, kar pomeni, da jih moramo razumeti. Vsaka čakra ima svoje težnje in sposobnosti. Ves emocionalni nemir, jeza, nezadovoljstvo, občutek krivde in strah se lahko osvobodijo s pomočjo jogijskih tehnik. Če jih prakticiramo pravilno, s pozornostjo in pravilnimi napotki, lahko preidemo kakršnokoli trpljenje, fizično ali mentalno. Vodijo nas, da izkusimo več pozitivnih občutkov v našem vsakdanjem življenju.

Preko vadbe meditacije se lahko premaknemo nad bolečino in trpljenje, naučimo se, kako razumeti druge in razvijamo sposobnost videti stvari iz druge perspektive. Izkusimo mir, sočutje, vedrino in hvaležnost. Preko meditacije končno pogledamo vase in tam zagledamo odgovore na vsa vprašanja.

Z vadbo jogijskih vaj se osvobodimo vtisov vseh shranjenih emocij, naberemo svežo energijo, zdravimo telo in izboljšamo njegove funkcije. Z meditacijo na anahata čakro v predelu srca lahko prebudimo sočutje in ponižnost, kar nam omogoča, da krotimo impulze jeze, strahu in depresije.

Zdrava osebnost ustvari srečno družino, srečna družina pomeni srečno družbo, srečna družba vodi do srečnega naroda in na ta način joga celostno pomaga osebi na poti do svetovnega miru, trajnosti in njegove notranje svobode.

Odlomek iz predavanja Nj. sv. Vishwagurujija Paramhanse Maheshwaranande

Višvagurudži je nagrajen ambasador miru, svetovno znan učitelj joge in ustanovitelj znanstvenega Sistema Joge v vsakdanjem življenju. Prihaja iz Radžastana v Indiji in ima sedež na Dunaju v Avstriji že več kot 40 let. Vsako leto gre na turnejo okoli sveta, na “Svetovno turnejo za mir” in obišče vse centre joge v vsakdanjem življenju v celotni Evropi , Ameriki, Avstraliji, Novi Zelandiji in Aziji.

Joga v vsakdanjem življenju je neprofitna humanitarna organizacija, ki deluje po vsem svetu, je pridružena članica Ekonomsko socialnega sveta Združenih narodov. Njeni cilj so služiti človeštvu z učenjem o zdravju, svetovnem miru, humanitarni pomoči, o zaščiti okolja in vseh živih bitij, o toleranci, spoštovanju in svobodi med različnimi religijami, kulturami in narodi.