Zdravje je eden najpomembnejših temeljev našega življenja. “Zdravje ni vse, brez zdravja pa je vse ničvredno.” Poleg pravilne prehrane so pomebni še pravilen način gibanja, dihanja in sposobnost sprostitve. Sodobni človek je izpostavljen mnogim obremenitvam, ki načenjajo njegovo zdravje in počutje.

Zdravje je eden najpomembnejših temeljev našega življenja. “Zdravje ni vse, brez zdravja pa je vse ničvredno.” Poleg pravilne prehrane so pomebni še pravilen način gibanja, dihanja in sposobnost sprostitve. Sodobni človek je izpostavljen mnogim obremenitvam, ki načenjajo njegovo zdravje in počutje.

Vsak izmed nas, ne glede na to, koliko je star, je v procesu staranja. Sleherno življenjsko obdobje ima svoje značilnosti in povleče za seboj veliko sprememb na različnih ravneh obstoja. Z leti naš telesni, energetski in psiho-mentalni aparat oslabi. Življenjska doba se podaljšuje, ne pa tudi kakovost življenja, zato je v družbi vedno večje povpraševanje po programih za izboljšanje zdravja in regeneracijo, ki so splošno uporabni za vse ljudi.

Negativne učinke pritiskov, onesnaženja, neprimerne prehrane in pomanjkanja gibanja lahko preprečimo in omilimo z vadbo asan, dihalnih ter sprostitvenih tehnik.

joga starejsi

Obstaja veliko pristopov do izboljšanja telesnega in duševnega zdravja prebivalstva, tudi zrelejše populacije, ki si glede na vloženo življenjsko energijo v splošno dobro, zasluži posebno pozornost. Joga v vsakdanjem življenju je celostna vadba: prioriteta so pristopi do gibalnega aparata (ozaveščanje slabih življenjskih navad in njihovo spreminjanje, npr. pomanjkanje gibanja, slaba drža, nezadostno dihanje, prekomerna teža). Z vadbo olajšamo degenerativne spremembe na živčnem sistemu, mišicah, sklepih, vezeh, hrbtenici, ki bistveno doprinesejo tudi k izboljšanju telesnega in duševnega zdravja. Sledi dihalno energetski pristop, ki poveča oskrbo s kisikom in življenjsko energijo - prano in tako izjemno pomembno vpliva na krepitev živčnega sistema, možganov in s tem na duševno stanje. Dihalne tehnike hkrati intenzivno čistijo organizem.

Asane po sistemu »Joga v vsakdanjem življenju« imajo naslednje učinke na naše zdravje: povečujejo odpornost telesa, izboljšajo prožnost in moč mišic ter gibljivost sklepov, uravnavajo delovanje notranjih organov in žlez, spodbujajo delovanje srca in obtočil, uravnavajo delovanje živčnega sistema, umirjajo. Dihalne vaje pomagajo dihati globlje in pravilneje, kot smo vajeni in s tem omogočajo boljšo presnovo, hkrati pa čistijo organizem, napolnijo z energijo, psihično umirijo  in uravnovesijo. Tudi tehnike sproščanja napolnijo z energijo, odpravljajo stres in napetosti.

Zahtevnost vadbe se sistematično stopnjuje od zelo preprostih, ki jih lahko izvajajo tudi bolniki in starejši, do naprednejših položajev in tehnik. Vaje celovito učinkujejo na človeka, ter omogočajo, da si izboljšamo in ohranimo zdravje na popolnoma naraven način. Z redno vadbo in modrim pristopom do življenja lahko tako dolgo ohranjamo mladostnost, vitalnost in bistveno podaljšamo svoje življenje.

dr. Danilo Kosi – Dayalpuri, prof.