Od 20. do 25. aprila 2017 smo obeležili zgodovinski dogodek, in sicer prvi obisk Vishwagurujija Paramhansa Swamija Maheshwaranande na Kubi. Na Kubi poučujejo Jogo v vsakdanjem življenju že drugo desetletje. Zaradi truda Sadhvi Yamune, Vishwagurujijeve učenke, se je razširila v mnoge družbene, ekonomske, predvsem pa v izobraževalne ustanove. Vadijo jo ljudje vseh starosti, vključno z otroki, dijaki, študenti in starostniki.

Vadeči so sprejeli tudi ekološko ozaveščenost, ki je del Joge v vsakdanjem življenju, in sadijo lokalne vrste dreves. Tokrat pa so imeli priložnost prvič neposredno izkusiti ljubezen in modrost avtorja Joge v vsakdanjem življenju.

Vishwaguruji je bil na uradni obisk Kube in Holguina povabljen s strani kubanskega ministrstva za kulturo, kulturnega središča Casa de Iberoamerica v Holguinu in Univerze v Holguinu. Namen obiska je bil omogočiti izobraževanje v znanosti Joge v vsakdanjem življenju.

Ob prihodu na havanskem letališču so Vishwagurujija sprejeli predstavniki kubanskega ministrstva za kulturo ter poskrbeli za njegovo spremstvo, prevoz in namestitev. Sledilo je potovanje v Holguin, kjer je bil Vishwaguruji skupaj z učitelji joge in organizatorji iz Evrope, znova toplo sprejet s strani velike skupine vadečih, ki obiskujejo vadbo Joge v vsakdanjem življenju v Holguinu.

Naslednji dan je sledila dobrodošlica s tradicionalno kubansko glasbo, predstavitvijo kubanske kulture in zgodovine ter recitacijo pesmi, ki jo je posebej za to priložnosti napisal eden od vadečih. Vishwaguruji je vzpodbudil prisotne, naj z redno vadbo izkusijo njene dobrobiti, ter hkrati poudaril pomen joge za ohranjanje zdravja, harmonije, osredotočenosti in notranjega miru. Dejal je, da Joga v vsakdanjem življenju vodi do enosti telesa, uma in duše ter dodal, da občuduje disciplino Kubancev v njihovi vadbi Joge v vsakdanjem življenju. V zaključku je Vishwaguruji poudaril pomen neutrudnega dela indijskega premiera Narendra Modija, na podlagi katerega so Združeni narodi razglasili 21. junij za mednarodni dan joge.

kuba 2017 1

Sledil je program, ki so se ga udeležili predstavniki kubanske vlade in holguinskega okrožja. Na dogodku je dekan skupaj z ostalimi predstavniki fakultete v Holguinu in študenti izrazil zahvalo za Vishwagurujijevo delo in Jogo v vsakdanjem življenju ter poudarili izredno dobrobit, ki jo vadba joge prinaša v njihova življenja. Nekaj študentov je vidno ganjenih opisalo, kako jim je vadba Joge v vsakdanjem življenju pomagala premagati prepreke, povezane bodisi s študijem, zdravjem ali zasebnim življenjem, ter se zahvalilo Vishwagurujiju za širjenje njegovega učenja na Kubi.

Nato so uradni predstavniki univerze Vishwagurujiju predali nagrado, s katero so priznali zasluge Sistema Joga v vsakdanjem življenju za človekoljubne, ekološke in mirovne dejavnosti na svetovni ravni. Program se je nadaljeval s tiskovno konferenco, na kateri je Vishwaguruji odgovarjal na vprašanja kubanskih predstavniki medijev na temo dejavnosti Joge v vsakdanjem življenju, preprostosti vadbe ter njenih znanstvenih osnov.

kuba 2017 3

V nadaljevanju Vishwagurujijevega obiska na Kubi je sledila predstavitev vedske tradicije in kulture. Obiskovalci so se lahko udeležili praktične vadbe, učitelji joge pa so imeli priložnosti opravljati mednarodni izpit za učitelje Joge v vsakdanjem življenju.